// Shoptak styles
Nabídka týdne! Při nákupu nad 2.000Kč máte jedinečnou šanci získat horkou novinku FRANK fruities v hodnotě 590 Kč ZDARMA jako dárek! Ale pozor, množství je omezené, tak neváhejte a využijte tuto akci ještě dnes, ať na vás zbyde!

Atopický ekzém u dětí.

#RijenMesicEkzemu #EczemaAwarenessMonth.

Tento článek je věnován atopickému ekzému u dětí, v rámci toho osvětového měsíce ekzému. 

Ráda bych věnovala tento článek věnovat osvětě o této obtížné a často nepochopené kožní chorobě, která postihuje mnoho dětí nejen v České republice, ale i po celém světě.

A protože čtete tyto řádky, zřejmě víte o tom své. Proto si pojďme ukázat pár faktů jak je to u dětí.

Atopický ekzém u dětí: Co to je?

Atopický ekzém, často nazývaný také atopická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Nejčastěji postihuje děti, ale může se projevovat i u dospělých. Jedná se o komplexní chorobu, která má genetickou predispozici a spouštěči mohou být různé alergeny a nevyhovující faktory v okolí ve kterém dítě žije.

Statistiky atopického ekzému u dětí v České republice a ve světě

Česká republika: Podle statistik Ministerstva zdravotnictví České republiky bylo v roce 2020 diagnostikováno atopický ekzém u téměř 6 % dětí do 5 let věku. Toto číslo může být vyšší, neboť ne všechny případy jsou nahlášeny.

Světově: Atopický ekzém je globálním problémem. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má přibližně 15-20 % dětí na světě nějakou formu atopické dermatitidy. Tyto statistiky naznačují, že se jedná o rozšířený problém, který si zasluhuje naši pozornost.

Typy atopického ekzému u dětí

Atopický ekzém u dětí se může projevovat různými způsoby. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, krku, loktech a kolenou. Existují některé specifické typy atopického ekzému u dětí, včetně:

  1. Dětský kojenecký ekzém (infantilní ekzém): Obvykle začíná kolem 3.měsíce života a zahrnuje největší množství případů. Objevuje se nejčastěji na tvářích, čele a bradě, poté se rozšiřuje na jakoukoliv část těla a v zapářkových místech (pod krkem, za ušima, v plenkové oblasti). Projevuje se červenými pupínky, šupinami a puchýřky, které mohou mokvat. Tato místa svědí, děti jsou neklidné a špatně usínají. Po prvním roce života může dojít k úplnému zhojení.

  2. Ekzém ve školním věku: V tomto období může docházet k přesouvání ekzému z obličejové části do typických míst, jako jsou loketní a kolenní jamky. Mezi další kritické místa jsou krk, oční víčka, zápěstí a hřbet ruky - díky stavbě pokožky v těchto místech (je mnohem tenčí než-li okolní kůže). Opět převládá silná svědivost a dochází k opětovnému zanášení infekce do postižených, rozškrábaných míst. S věkem projevy ekzému ustupují a během sedmého roku dochází u poloviny postižených k úplnému zhojení (remise). Opětovný návrat se může objevit v období puberty vlivem nerovnováhy hormonů.

  3. Adolescentní ekzém/ ekzém u dospělých: Až u 10% pacientů s rodinou predispozicí, může ekzém teprve propuknout až v dospělosti. Obvyklejší je však pokračování onemocnění z dětství. Tento typ se může projevovat podobně jako ekzém ve školním věku, ale často bývá spojen také s psychosociálními aspekty dospívání. Místa postižené kůže jsou stejná jako u kojenecké formy, intenzita svědění je však vyšší. Kůže je zdrsnělá a hrubá, dochází k jejímu praskání a možné riziko druhotné infekce je tak vysoké.  

Predispozice alergií, atopického ekzému a astmatu u dětí

Studie naznačují, že děti s atopickým ekzémem mají zvýšené riziko vývoje alergií pylových ale i potravinových alergií a astmatu. Toto spojení se nazývá atopický trojúhelník a je důležité pro vás jakožto rodiče dětí s ekzémem sledovat možné příznaky dalších alergií, či jiných symptomů k tomu dané.

Rozdíl mezi atopickým ekzémem u dětí a dospělých

Atopický ekzém u dětí má některé specifické rysy oproti dospělým. U dětí se často projevuje na obličeji a flexorových plochách (místa s tenkou pokožkou ohybačů - loketní jamky, podkolenní jamky), zatímco u dospělých může postihovat jiné části těla. U dětí je také větší pravděpodobnost, že se ekzém s věkem zmírní nebo úplně vymizí, stejně tak jako některé alergie. Protože jejich imunita prochází razantním vývojem a zdokonalováním imunitního systému.

Jak můžete pomoci svým dětem?

Osvěta o atopickém ekzému je klíčová pro zlepšení života dětí trpících touto chorobou. Protože nevědomost vede ke zbytečným komplikacím a chybám v léčbě, ať vedenou lékaři, terapeuty a nebo vlastní cestou.

Proto pro vás pravidelně tvořím hodnotný obsah na instagramu @malyatopikabyste našli lépe vlastní cestu. Pokud však na to nechcete být sami, přidejte se do této komunity, kde najdete podporu nejen ode mě ale i od lidí s podobnými zkušenostmi a mnoho užitečných informací.

Zdroje:

  • Ministerstvo zdravotnictví České republiky
  • Světová zdravotnická organizace (WHO)

Nyní v říjnu, více než kdy jindy, je čas na osvětu a podporu pro děti trpící atopickým ekzémem. Přidejte se k této důležité snaze a pomozme tak zlepšit životy našich malých atopiků.

 

S láskou Vaše Míša.❤

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz