// Shoptak styles
Nabídka týdne! Při nákupu nad 2.000Kč máte jedinečnou šanci získat horkou novinku FRANK fruities v hodnotě 590 Kč ZDARMA jako dárek! Ale pozor, množství je omezené, tak neváhejte a využijte tuto akci ještě dnes, ať na vás zbyde!

6 tipů jak na svědění při ekzému

6 tipů jak na svědění při ekzému.

Venku je chladno, doma se už topí a atopická kůže se hned hlásí o slovo. 

 - Pokožka je rychleji suchá, svědí a může praskat.

+ Svou výhodu to má pouze pro mokvání, které v chladu ustupuje, díky zúžení kapilár a pórů v pokožce.

 

Ale co dělat, když kůže svědí a nutí naše děti se ustavičně drbat, škrábat a nechtěně si ubližovat?

 

V první řadě je důležité pochopit, co to způsobuje?

Když pokožka úporně svědí, že se to skoro nedá vydržet. Tak poškrábání je pro děti (a nejen je) jediná rychlá možnost jak si ulevit. Jenomže to je ten bod, kdy chvilková úleva přehluší a spustí kaskádu dalších projevů, které přesně nechceme - v tento okamžik se ekzém ihned zhorší.

  • Dochází k porušení pokožky, a tím je otevřenou branou pro různé patogeny a právě alergeny.
  • Stává se tak pokožka mnohem citlivější a reaktivnější.
  • Uvolňuje se velké množství zánětlivých látek do kůže, díky signálům neuronů v kůži. Díky čemuž tělo spustilo obranný mechanismus při narušení bariéry pokožky, aby šlo léčit ránu.
  • Vzniká tím lokální zánět. 
  • Také tím, že se aktivují a podráždí nervová zakončení, přichází další potřeba se škrábát.

 A tak stále dokola.

 

Je z toho úniku? Za mě rozhodně ano!

Jen je dodržovat několik následujících zásad a naučit se jak ulevit od svědění.

Díky tomu, že se děti velmi rychle učí a chápou, co jim pomáhá. Budou po vás brzy opakovat, a nebo požadovat to, co jim přineslo kýženou úlevu od přicházejícího známého a nepříjemného pocitu svědění.

 

Co pomáhá pro snížení svědivosti?

A jak případně ošetřit pokožku už poškrábanou, aby se nezanesla infekce?

1. Pokožka potřebuje zchladit

Jakmile uvidíte, že dítě začne kůže svědit. Ihned ji zchlaďte – můžete použít kus kapesníku/látky namočeným ve studené vodě, pytlík s ledem, sáček s mraženou zeleninou nebo rovnou tu určitou část strčte pod proud studené vody. Což může být výhodné při kontaktní alergii, aby se daný alergen rovnou smyl.

Díky zchlazení dojde ke znecitlivění nervových zakončení a pocit svědění přestane. A případný otok nebude tak markantní.

Není to však trvalé a především to nesmí být dlouhodobé - aby nedošlo u malých dětí ke snížení teploty těla. (samozřejmě záleží a velikost daného svědivého ložiska)

* Je to pouze na krátkodobou pomoc. Efekt však můžete prodloužit tím, že na postižené místo přiložíte obklad.

Mě osobně se velmi osvědčil obklad ActiMaris Sensitive roztokem, protože je to hypertonický roztok. Takže má i tu výhodu, že pomáhá ke splasknutí otoku. A kůže je v momentě ošetření dekontaminovaná od možných patogenů jako je zlatý stafylokok a jeho rezistentními kmeny, MRSA.

2. Udržujte čisté a krátké nehty dítěte

Když už budou mít tu potřebu se poškrábat, předejdete tomu, že by si na kůži napáchalo velkou spoušť.

Zde je naprosto zásadní pravidelná údržba nehtů. Nepodceňujte ji. Vždy nehty zapilujte jemným pilníkem, aby nebyly ostré ale zakulacené, a netřepily se. Zkracujte často, aby nestihly příliš vyrůst.

Naučte je jemnější technice škrábání hřbetem ruky či klouby.

3. Speciální oblečení proti svědění Tubifast Garments

Tuto oblečení je speciálně navržené pro atopiky. Tvoří mechanickou bariéru proti škrábání.

Takzvaná "druhá kůže", která chrání před enormním vysušování pokožky, způsobené nefunkční ochranné bariéře ke které má atopická pokožka sklony. Efektivně udrží pokožku vláčnou a hydratovanou pokožku přes celou noc, pokud se oblečení využije jako mokrý zábal.

 Jak oděvy pomáhají atopikům?

  • Tvoří mechanickou bariéru proti škrábání.
  • Chrání vrstvu masti na kůži proti setření a ta může působit tam, kde má.
  • Udržují pokožku hydratovanou.
  • Snižují potřebu se škrábat až o 60 %.

V sortimentu najdete TUBIFAST GARMENTS oblečení pro děti od cca. 6 měsíců až 14let. Jsou zde trička, legíny, ponožky a rukavice.

Zdravotnický prostředek podložený studiemi.

 

4. Ochranné rukavičky a rukavice

Přes den můžete dítě celkem snadno kontrolovat nebo eliminovat škrábání. Rozptýlením, zabavením nebo je prostě chytit a vysvětlovat. Ale v noci je to už horší.

Nejen, že věčným chytáním ručiček, které se chtějí poškrábat na holé pokožce trpíte vy sami nevyspáním,  ale i vaše dítě se s vámi dost možná bude i prát. Takže ani ono nebude spát.

Proto je mnohem efektivnější prevence rozškrábaného ekzému, nasadit na noc ochranné rukavice.

V sortimentu mám hned několik variant ochranných rukaviček.

Používání na noc má to hned několik výhod:

  • Můžete kvalitně ošetřit pokožku rukou a vědět, že to po chvíli neutře do peřiny.
  • Pokud má ekzém na rukách a použijí se rukavičky, má konečně kůže možnost se zregenerovat přes noc, aniž by zbytečně vysychala a praskala. 
  • Rukavičky z bambusového vlákna jsou přirozeně antibakteriální a antimykotické. A dokáží odvádět až o 40% více vlhkosti od pokožky než-li pouhá bavlna. 
  • A co především, tvoří bezpečnou barieru mezi nenechavými nehty a svědící pokožkou!

Proto i za mě je to nejbezpečnější a nejefektivnější varianta ochrany před nekontrolovatelným nočním škrábání. Konečně se klidně vyspíte vy, i vaše dítě. S klidnějším svědomím ho můžete nechat se lehce podrbat a ono si svou potřebu ukojí, přestože si razantně neublíží.

5. Protisvědivé koupele a mytí

Existují mycí přípravky, které pomáhají proti svědění, snižující zánět - ať vznikající nebo už probíhající. A to si myslím, že je nutnost mít v koupelně pro každého atopika.

Je velmi tenká hranice od nevinného poškrábání a tím, kdy se do rány dostane infekce.

A který zázrak to tedy je? Jmenuje se Idrozoil mycí roztok.

- Co se týká koupelí. Jasnými favority proti svědění jsou tyto koupelové soli, které najdete ZDE.

 

 

Když se dostaví pocit svědění a dítě se už probudí a ne ne znovu usnout, pokuste se odvést pozornost jiným směrem. Klasické zklidňující techniky - houpání, zpívání, hlazení, jemné škrabkání od vás.

A pokud i tak stále nepřestává, tak ho raději úplně probuďte a při tlumeném světle zkuste unavit společnou aktivitou - prohlížení si knížky, vkládacími hračkami, u větších čtením, čímkoliv co je bude stát nějaké úsilí a oni do hodiny byli znaveni a navázali na spánkový cyklus noci.

Případně tu je ještě bod 6.

6. Mějte vždy po ruce „SOS balzám"

Atopický ekzém utlumíte dodržováním večerní rutiny, jejímž základem je důkladná hydratace kůže a aplikace ochranné vrstvy po koupeli. Ale ani to leckdy nestačí a svědění se přesto dostaví ve velmi intenzivní podobě. Naštěstí existují pomocníci, kteří pomáhajíc od svědění celkem brzy. Pomoci může i jejich skladování v lednici, aby poté krásně zchlazovaly dané ložisko.

Dermozoil krém na dermatitidy

inovativní zdravotnický prostředek působící antimikrobiálně proti infekci, snižuje zánět, podráždění, zarudnutí, svědění, vysušování a olupování pokožky.

Inlight Bio Relief balzám na suchou a svědící kůži

Hloubkově zklidňující balzám bohatý na aktivní složky ceněné pro schopnost ulevit od problémů spojených s přesušenou, šupinatící a svědící kůži.

 

 

 

A kdyby nic z toho nepomáhalo, stále tu máte možnost se se mnou poradit, zda není nějaká další možnost pomoci.

S láskou Vaše máma Míša.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz