// Shoptak styles
Nabídka týdne! Při nákupu nad 2.000Kč máte jedinečnou šanci získat horkou novinku FRANK fruities v hodnotě 590 Kč ZDARMA jako dárek! Ale pozor, množství je omezené, tak neváhejte a využijte tuto akci ještě dnes, ať na vás zbyde!

Zkřížené alergie aneb když dítě reaguje na víc než jen jídlo.

Je vaše dítě alergické na nějakou potravinu? Pak je dost možné, že může mít alergickou reakci i na některé pyly. 

Často je to viditelné u dětí, které mají prokázanou alergii na jablka či ořechy, s příchodem jara se jim zhorší ekzém, či se spustí alergická rýma. Je to z důvodu kvetoucích bříz a jejich poletujících pylových zrn v ovzduší.

 

Pro jednoduší přehled jsem pro vás připravila několik tabulek pro přehled takovýchto možných zkřížených alergií:

 

Proč tomu tak je?:

Alergeny jsou z chemického pohledu především látky proteinové povahy, tudíž ve zkřížených alergií je důvod v podobnosti bílkovinové struktury. Proto, kde je podobnost nejvyšší, jsou tyto de facto antigeny schopné vyvolat imunopatologickou reakci.

- Jakákoliv alergie může vzniknout kdykoliv během života a může vzniknout prakticky vůči jakékoliv látce.

 
Podle toho jak alergeny vstoupí do organismu je můžeme rozdělit do několika skupin:
  • Inhalační – vstupují do organismu dýchacím ústrojím (dutina nosní, hrtan, průdušnice, průdušky až do plic). Dělí se ještě podle sezónnosti (nejčastěji pyl trav, břízy…) a celoroční (např. roztoči, zvířecí alergeny nebo plísně).

 

  • Potravinové – se do těla dostanou přes GIT - Gastro Intestinální Trakt (ústa, hltan, jícen, žaludek,...až do střev). Potraviny vyvolávající alergické reakce se v různých etapách života mohou lišit. I podle zdravotního stavu GITu. Např.: Nejčastěji mají malé děti alergii na kravské mléko, vaječný bílek a arašídy. Často jak rostou mohou přibývat další, například ořechy, semena či ryby.

 

  • Kontaktní - při manipulaci s daným alergenem se při kontaktu s pokožkou spustí kaskáda alergické reakce.

 

  • Hmyzí jed – nejčastěji bývá alergická reakce na vosí či včelí jed. Zde být vždy obezřetní na možnou anafylaktickou reakci.
  • Léky – nejčastější alergické reakce jsou po podání antibiotik (penicilin), kontrastních látek na bázi jódu či jódové preparáty.
 
 
Zkřížená alergie je velmi častá. Jak už bylo zmíněné vzniká díky podobnosti dvou různých alergenů. Nejčastěji se jedná o kombinaci pylu s nějakou potravinou (např. bříza a ořechy).
 
-> Organismus v tu chvíli vytváří protilátky IgE primárně proti pylovému alergenu, ty však reagují zároveň s alergenem potravinovým, a tak se objeví i alergie potravinová, často až po letech. Či naopak.
 
-> Bývá velice časté, že děti s potravinovými alergiemi v raném dětství se po odeznění těchto alergií stávají alergickými na  pyl. 
 
 
 
Při potravinových alergií je vyvolaná alergická reakce nejen po pozření dané potraviny, ale i při manipulaci s nimi (loupání, krájení…).
Tepelná úprava většinou alergickou reakci snižuje- výjimka jsou však ořechy, určité koření a pouze některá kořenová zelenina.
 
Od potravinových alergií je nutné odlišit tzv. potravinovou intoleranci.
Kdy jde o nedostatek nebo úplné chybění trávicích enzymů a tedy nemožnost tyto potraviny správně strávit. Častý typ intolerance jsou na bílkovinu kravského mléka, mléčný cukr a na lepek.
 
 
 
Proto je důležité znát hodnoty IgE a IgG u vašeho dítěte, abyste měli jistotu, zda se jedná o alergii, či o intoleranci (přecitlivělost).
 
-> A ještě důležitější je znát tyto hodnoty z důvodu prevence. Pokud by byli zjištěné velmi vysoké hodnoty IgE, mohlo by podání té dané potraviny značit možnost vysokého riziko anafylaxe. 
 
Kde si nechat zjistit tyto hodnoty?:
Hodnoty IgE a IgG vám nechají vytestovat z krve na imunologii / alergologii. 
 
 
V současné době je skvělé, že platí povinnost uvádět výskyt potravinových alergenů ve všech veřejných stravovacích zařízení a na potravinách určených k prodeji. Tímto je detekce a eliminace potravinových alergenů zase o chlup snazší.
 
 
 
Všem koho se toto téma týká přeji aby se vám povedlo lehce vybalancovaly ty dny, kdy není jisté proč se dítě zrovna zhoršilo. Jsem v tom s vámi 😊 Vše "máma Míša" 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdroj: 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz